Povratak na vrh

BEETLEMANIJA

Dizajnerski klasici inspirirani kukcima nisu rijetka niti neuobičajena pojava! Dok jedne dizajnere kukci inspiriraju u kreiranju stolaca, drugi stvaraju igračke kojima djeci približavaju svijet malih, neobičnih stvorenja!

Dva stolca koje dijeli vremenski razmak od točno šezdeset godina akteri su jedne zanimljive priče o dizajnu prepune podudarnosti.

Radi se o stolcima Ant (Mrav) i Beetle (Kukac).

Oba su nastala u Danskoj. Dizajn stolca  Ant potpisuje legendarni dizajner Arne Jacobsen, dok su stolac Beetle dizajnirali trenutno jedni od najtraženijih suvremenih dizajnera, GamFratesi (Stine Gam i Enrico Fratesi).

Dizajner Arne Jacobsen

Arne Jacobsen

Stine Gam i Enrico Fratesi

 

Oba su stolca prošla iznimno zahtjevne faze u konstruiranju. Naime, kada je stolac Ant nastajao, 1952., proces savijanja šperploče u jednom komadu bio je tehnički na rubu izvedivosti. Jacobsen je godinama radio na njemu te došao do konačne formule. Devet slojeva šperploče uz jednu malu tajnu, a to su dva sloja tkanine umetnuta unutar slojeva drva. Taj ‘trik’ omogućio je da do danas nije zabilježen ni jedan slučaj pucanja stolca. Barem ne što se tiče originala. Jer radi se o jednom od najkopiranijih stolaca svih vremena.

 

Originalni stolac

Stolac

Originalni Jacobsenov stolac, imao je tri noge

Kuriozitet je da je original imao tri noge, kojima je dizajner htio dokinuti ‘vizualnu šumu’ nogu. No, to se pokazalo nestabilnim te sve kasnije verzije ‘čvrsto stoje na sve četiri’. Moglo bi se reći da stolaca Mrav ima kao mrava. Naime, originalni stolac proizveden je u gotovo šest milijuna primjeraka, što ga čini brojnijim od samih Danaca.

Na dobrom putu da dostigne tu brojku je i stolac Beetle nastao 2012. koji je trenutno najpopularniji i najprestižniji stolac za javne namjene.

 

 

 

 

 

 

Stolac Beetle u varijanti dining (lijevo) i lounge (desno)

Razlog tomu je prvenstveno njegova robusnost, čvrstoća i beskrajna ugodnost, ali i nevjerojatan raspon obrada i luksuznih tkanina specijalno rađenih za ovaj model. Zbog toga svaki stolac može izgledati jedinstveno i neponovljivo.

Promatrajući kukce…

Originalni crteži koji pokazuju razvojni put do ideje za stolac

 

Do ideje za konstrukciju ovog stolca neobičnih proporcija, odnosno predimenzioniranog tijela na tankim, elegantnim nogama, dizajneri su došli promatrajući kukce u prirodoslovnom muzeju.

I to je najneobičnija poveznica. Oba su stolca, dakle, inspirirana kukcima. Tim malim, bezazlenim bićima koja u većini ljudi doslovno izazivaju jezu.

Stoga je vrlo neobičan trend potpune fascinacije kucima koji su preplavili ne samo svijet dizajna, nego i mode. I to upravo onima koji izazivaju najsnažnije i najneugodnije reakcije.  Odnosno, svima osim bubamare i leptira, koji su, iako također kukci, iz nekog bizarnog razloga svima simpatični.

 

Dizajnerski klasici inspirirani kukcima

 

 

 

 

 

 

 

 

Igračke uz pomoć kojih nestaje strah

Ako želite od malih nogu u svojem djetetu razbiti strah od malih oklopnih stvorenja, učinite to zidnim ukrasima u obliku didaktičkih slagalica nizozemske tvrtke Studio Roof te živopisnim tapetama s potpisom Katie Scott danske tvrtke ‘ferm LIVING’.

 

Igračka

Slagalicama protiv entomofobije, Studio Roof

Slagalica za djecuDekoracija

Kukci na zidnim tapetama, ferm LIVING

FacebookLinkWebsite

Povezane objave

Post a Comment