Povratak na vrh

Projekt uređenja stana

Investitorica, inače naša dugogodišnja, vjerna klijentica u Dizajnholiku, povjerila nam je projekt uređenja svog stana u Zagrebu, nakon što je bila zadovoljna uređenjem apartmana koji smo ranije za nju uredili na Hvaru. Kao velika ljubiteljica skandinavskog dizajna, odlučila je utrošiti veći dio budžeta na dizajnerske komade. Upravo su oni odabrani kao elementi koji će nositi interijer i predstavljati trajnu vrijednost. Stoga smo odlučili koristiti povoljnije materijale kod samog preuređenja stana ili izrade kuhinje i tu uštedjeti.

Dječja soba

Kako klijentica ima dvoje male djece, odlučila je njima dati veću sobu u kojoj je do tada bila smještena glavna spavaća soba. Izazov je bio u sobi relativno male kvadrature smjestiti dva kreveta i dva odvojena prostora za svakog od dječaka. Tako je nužno jedan od kreveta morao biti na kat. Prostor je, poput svih stanova iz ovog vremena u Novom Zagrebu, nižih stropova. Stoga smo napravili samo platformu od metalne konstrukcije na koju smo smjestili madrac. Kako sam krevet nebi vizualno zatvorio prostoriju, stoji na prozračnoj i jednostavnoj konstrukciji koja služi kao ljestve. A da bi boravak na krevetu bio djetetu što ugodniji i zabavniji, ogradu od sirovog drva produžile smo do stropa. Tako smo dobile dojam skrovitog i intimnog prostora dodatno naglašenog bojom koja se proteže i na strop. Dijete zbog toga ima osjećaj da boravi u nekoj vrsti skrovišta / kućice. U dječjoj sobi upotrijebljena je svjetiljka BAU tvrtke Normann Copenhagen također od sirovog drva kao i ograda kreveta.  Posebnu draž dali su detalji poput kutije za igračke s ušima danske tvrtke ferm LIVING, bezvremenskih kolekcionarskih drvenih igračaka Esben Gravlev (medvjedić).

Balkon

Za klijenticu je iznimno važan bio zeleni kutak koji smo dobile zadatak osmisliti na vrlo skučenom balkonu. Odlučile smo se za viseći stolac / ljuljačku, dok su biljke učinile sve ostalo. Ovdje je sudjelovao i suprug naše klijentice. On je sam izradio stalak za lončanice i to vrlo uspješno. Veliki plus ovom prostoru daje otvoren pogled na krošnje drveća koje u toplom periodu godine daju lijepu zelenu zavjesu. Iskoristivši povoljan trenutak, jer je zgrada taman kada smo mi preuređivali stan dobivala novu fasadu, mali prozor uz balkon pretvorili smo u francuski. To je stan učinilo vizualno znatno većim i otvorilo ga prema eksterijeru.

Dnevni boravak

Prostor dnevnog boravka spojen je s prostorom blagovaonice, a posebnu kvalitetu prostoru daje svjetlo koje dolazi od dvostrane orijentacije stana. U dnevnom boravku korišten je izdašan tepih Color Carpet tvrtke Hay kako bi klinci imali debelu i toplu podlogu za igranje. Tepih je dizajnirao višestruko nagrađivani dizajnerski par Scholten & Baijings. Dvojac je u svijetu dizajna poznat po majstorskom korištenju boja. Iako je investitorima izrazita ljubiteljica sive, uz plavu koju smo koristili na više mjesta, uspjeli smo ju nagovoriti na ovaj tepih, a ta diskretna žuta i ružičasta ključno su doprinijele osjećaju topline doma. Kako bi sam tepih dodatno došao do izražaja, odabran je stolić Slit također s potpisom tvrtke Hay. Napravljen od čelika uglačanog do efekta ogledala, stolić je zapravo dematerijalizira i služi kao ogledalo samom tepihu. Na zidu se nalazi umjetnička tapiserija mladog autora Duje Kodžomana koju smo osvijetlili i tako joj dali i uporabnu vrijednost, kao jedinstvenu ambijentalnu rasvjetu. Od dizajnerskih komada, tu je još svjetiljka Hello (Jonas Wagell) i dizajnerski klasik, trolley Block, nagrađivana komoda Kabino, te izrazito ugodna nova fotelja Hyg. Svo troje nosi potpis Simona Legalda, glavnog dizajnera tvrtke Normann Copenhagen. Dizajnerski klasik iz 1951. je jedan od prvih predmeta koji je povezao investitoricu i Dizajnholik. Radi se o stolnoj svjetiljci dizajniranoj za slavnu kuću La Pedrera Antonia Gaudíja u Barceloni.

Blagovaonski prostor

Kao svojevrsnu granicu između zone blagovanja i zone dnevnog boravka upotrijebili smo starinsku vitrinu koju je investitorica naslijedila i htjela zadržati. Kako je bila tamnosmeđe boje, dali smo ju restaurirati i osvježiti sličnom bojom koja se nalazi na stolcima u blagovaonici. Time je vitrina dobila potpuno novi i suvremen izgled. Isti autor potpisuje i stolce u blagovaonici Form čija je posebnost što su uniformirane boje, odnosno ista sivoplava boja korištena je za noge i sjedište stolca. Iznad stola za ručanje, upotrijebljena je svjetiljka Bell Andreasa Lunda i Jacoba Rudbecka (također, Normann Copenhagen). Ostali detalji kojima je ovaj projekt uređenja stana dobio toliko željenu toplinu, investitorica je sakupljala godinama.

Detalji

Primjerice, stalak za vinske boce Grozd nizozemskog dizajnera Roberta Bronwassera, otkačenu zdjelu za voće Fantastico Domestico tvrtke Seletti, zidni sat Aika koji je dizajnirao Finac Ari Kanerva, ludu kasicu /prasicu američkog dizajnera Harryja Alena, kokeshi lutke na zidu Lucie Kaas, itd… tako da bi smo mogli reći da je ovaj stan i minijaturni showroom tvrtke Dizajnholik.

Kupaonica

Kupaonicu smo do temelja preuredili. Maknuli smo kadu i stavili prostrani tuš, sa zidova smo skinuli keramiku i stavili vodotporni premaz i sakrili smo servisni dio (perilicu/sušilicu) kako bismo dobili čišći i vizualno prostraniji interijer. Ponovno smo koristili mali dizajnerski detalj, vješalice Dropit (Asshoff & Brogård za Normann Copenhagen), prikladno u obliku vodenih kapljica. Gostinjski WC smo htjeli napraviti potpuno neočekivanim i tu smo koristili šarene podne pločice geometrijskog uzorka kojima smo suprotstavile još šareniji Tiphany luster. Klijentica ga je već htjela baciti, ali mi smo mu dali novu ulogu efekta iznenađenja na neočekivanom mjestu što i inače volimo koristiti u našim interijerima. U spavaćoj sobi smo maksimalno iskoristile prostor uklopišvši ormare i uzglavlje kreveta. Karakter sobi daje tabure Sumo (Simon Legald) i svjetiljke Rise (Marianne Andersen) te luster Norm 69 Simona Kaårkova.

FacebookLinkWebsite

   

Projekt uređenja stana – Obnovljeni dom mlade četveročlane obitelji iz Novog Zagreba

U samo mjesec dana u njihovih novozagrebačkih 76 kvadrata obavljen je golem posao, tako da je obitelj na povratku zatekla posve drugačiji životni prostor.

Naravno, sve su oni to odobrili i plan preuređenja napravljen je u skladu s njihovim željama, budžetom i prostornim mogućnostima stana.

Promjena je, priznaje vlasnica, bila zaista velika. Rušili su se zidovi, postavljena je nova kupaonica, podovi, a zamijenjene su i sobe, pa je na mjestu dječje sada roditeljska. Ta je soba bila manja, pa su supružnici odlučili da djeci definitivno treba veća soba.